*

Atlas Saarikoski

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Koulukiusaajien maa

Varhaisteinivuodet ovat yleensä yhtä helvettiä. Samaan aikaan pitäisi sopeutua samanikäisiltä ystäviltä tuleviin samanlaisuuden vaatimuksiin ja löytää oma tiensä elämässä. Yhtälö on lähtökohtaisesti mahdoton.

Yläasteikäisenä viimeistään alkaa myös koulukiusaus. Kiusatun on mahdoton välttää kiusatuksi tulemista. Jos et ole kuin muut sinut ammutaan alas. Jos yrität olla kuin muut, sinulle näytetään että se ei ole mahdollista. Kierre on ikuinen, ja se on kiusatulle yhtä syöksylentoa alaspäin.

Jotkut kuitenkin joutuvat helpommin kiusatuiksi kuin toiset. Kaikenlainen erilaisuus tarkoittaa maalitauluksi joutumista. Näytät erilaiselta, ajattelet erilailla tai puhut erilailla. Syitä on loputon määrä.

Mutta mitä tämä muiden kaltaisuus oikeastaan on? Se on normaaliuden vaatimuksen opettelua. Koulukiusaamismentaliteetti ei ole vain yksi kulttuurimme epämiellyttävistä lieveilmiöistä. Väitän että se on keskeinen osa kulttuuriamme.

Kiusaaminen ei ole pelkästään koululuokassa tapahtuvaa yksittäisten ihmisten alistamista. Se on ajatustapa, jonka mukaan kaikkia jotka ovat erilaisia tai heikommassa asemassa on oikeus potkia.

Missä muualla tämä näkyy yhteiskunnassamme? Kaikkialla. Mietitäänpä keitä koulukiusaajista aikuisiksi kasvaneet ihmiset tänä päivänä jahtaavat, pahoinpitelevät, ja polkevat? Köyhiä, pitkäaikaissairaita, naisia, eläimiä, romaneja, siirtolaisia ja homoja. Muun muassa.

Kaikki nämä ryhmät ovat keskenään hyvin erilaisia, eivätkä alistamisen mekanismit ole samoja. Näiden ryhmien kamppailut ovat myös toisistaan poikkeavia. Miksi siis asettaa ne näin peränjälkeen?

Yhtäläistä on asenne, joka antaa vahvemmalle oikeuden polkea heikompaa. Ja ennen kuin rikkaat, terveet, miehet, ihmiset, Suomen kansalaiset ja heterot alkavat pullistella tässä julistettua vahvuuttaan on syytä todeta, että tämä vahvuus on pelkkä illuusio.

Sillä kuka oikeasti ajattelee, että alistamalla on kunniakasta päästä eteenpäin elämässä? Kuinka moni laittaisi koulukiusaajan toimen ansioluetteloonsa paraatipaikalle? Tämänlaisesta vastenmielisestä vahvuudesta me kuitenkin puhumme.

Vahvuudesta, joka saavutetaan isolla joukolla ja ajallisella toistolla. Kiusaajia on monta ja kiusaamista jatkuu kauan. Eikä kukaan enää puutu tilanteeseen. Vahvojen etulyöntiasemasta tulee iätön totuus. Sitä toistetaan niin kauan ettei enää muisteta että se ei alun perin ollutkaan itsestäänselvyys.

Samalla voimalla kun 13-vuotias homopoika heitetään välitunnilla päin kaappia, viilletään auki porsaan kaula. Koulunkäytävällä kaikuvan ivahuudon aikoinaan huutanut nykyinen toimitusjohtaja laittaa ulkomaalaiselta kuulostavan henkilön työhakemuksen paperikoriin.

Ei mikään ihme ettemme pysty puolustamaan lapsia kouluissa kun toimimme itse samojen vihamielisten periaatteiden mukaan kaikkialla.  Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Ja mitä tapahtuu, kun nämä kaksi maailmaa ynnätään yhteen? Kun koulukiusattu lapsi palaa kotiin, avaa television ja kuulee olevansa syntinen ja vailla minkäänlaista arvoa? Tämä on todellisuus missä kaikki ei-heterot lapset ja nuoret ovat eläneet maassamme viime viikkoina.

Yhdysvalloissa seitsemän koulukiusatun homonuoren itsemurhat viime kuukausina nousivat julkisuuteen. Nuorin heistä oli vain 13-vuotias. Tämän seurauksena aloitettiin laaja It gets better –kampanja. Siinä entiset koulukiusatut lähettävät terveisiä tämän päivän koulukiusatuille lapsille, ja lohduttavat heitä. It gets better. Elämä muuttuu paremmaksi, he lupaavat.

Myös minua kiusattiin koko yläasteen ajan. Selvisin. Mutta muuttuiko elämä paremmaksi? Omassa elämässäni kyllä. Mutta rinnassani tuntuu vielä kaikkien potkittujen kipu. Sitä nimittäin tapahtuu tällä hetkellä, nyt ja kaikkialla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

...ja mitä lapset edellä sitä aikuiset perässä....

Perussuomalaiset on erilaisia. Siksi heitä "saa kiusata".

Wikipedia määrittelee työpaikkakiusaamisen näin:

"Työpaikkakiusaaminen on tilanne, jossa yksi tai useampi työyhteisön jäsen joutuu toistuvasti järjestelmällisen kielteisen tai vihamielisen käyttäytymisen kohteeksi.[1] Se on henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Henkinen väkivalta ilmenee muun muassa syrjimisenä, nimittelynä ja vähättelynä."
(...)
"Kiusaamisen todistaminen on havaittu vaikeaksi, vaikka työpaikkakiusaaminen onkin tätä nykyä kriminalisoitu." http://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6paikkakiusaam...

Raimo Vistbackan kohtelu Reykjavikissa täyttää selkeästi työpaikkakiusaamisen tunnusmerkistön. Asialla taas tietenkin Keskustan politrukki hännystelijöineen. (Kiusaaja tarvitsee hännystelijänsä.) Kiusaajat pitäisi haastaa oikeuteen ja tuomita. Todistajiahan on. Keskiryhmien edustajan Terhi Tikkalan selittelyt on myös tyypillisiä työpaikkakiusaajalle. Hänhän vähättelee Vistbackaa vielä selitellessäänkin eli oikeuttaa kiusaamisensa Vistbackan ja Perussuomalaisten vähättelyllä.

Kepuli-Tikkala:

-" Vaikea ymmärtää, miksi se oli niin suuri asia hänelle. Häntä ei ole potkittu pois, koska häntä ei alunperinkään kutsuttu kokoukseen, Tikkala vääntää rautalangasta."

Tyypillinen työpaikkakiusaajen selitys ja perustelu kiusaamiselleen.

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

"Kaikki nämä ryhmät ovat keskenään hyvin erilaisia, eivätkä alistamisen mekanismit ole samoja. Näiden ryhmien kamppailut ovat myös toisistaan poikkeavia. Miksi siis asettaa ne näin peränjälkeen?"

Tätä sun kannattais miettiä tarkkaan. Päätät aina ikään kuin aksiomaattisesti, mitkä ryhmät ovat sorrettuja ja mitkä sortajia. Et tunnu ymmärtävän, että todellisuudessa valtaosa ihmisistä kuuluu moniin mainitsemistasi ryhmistä eikä uhrius ja sortajuus ole ollenkaan noin yksiselitteistä kuin annat ymmärtää.

Täysin naurettavaa väittää esim. että naiset ovat "sorrettuja" ja miehet "sortajia". Mikään olemassaoleva Suomea koskeva data ei tue tällaista väitettä.

Jouko Koskinen

Kuinkas sattuikaan - ilman Akun provoa aloin jo vuosia sitten keräämään muisteluja eräästä kiusatusta vankalla faktapohjalla. Lue mutta nuista -
K18: http://joukoakoskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/501...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Luin joskus netistä työpaikkakiusattujen kertomuksia ja ne ovat todella pöyristyttäviä.

Tähän pitäisi puuttua vieläkin voimakkaammin.

Yksi ongelma valitettavasti on lasten ja nuorten lepsu kasvatus. Jos kotona ei opeteta riittävästi toisten ihmisten kunnioittamista niin koulujen ja työelämän "kunnioittamisprojektit" jäävät hyvin ohuiksi.

Markus Lehtipuu

Onko sotasi heteroja vastaan koulukiusaamista?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Oma lapseni koulukiusattiin liki hengiltä ja vasta koulun vaihto laukaisi tilanteen. Eräänä vaaliteemanani onklin juuri koulukiusaaminen. Koulukiusaaminen ja työpaikkakiusaaminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma johon ei mielestäni ole puututtu tarpeeksi.

Käsittämätöntä kuitenkin on Akuliina, ettet tunnista itseäsi. Kokemasi kiusaamisen olet nyt itse siirtänyt omaan toimintaasi ja itse toimit heteroita vastaan samalla tavoin kuin ne jotka sinua kiusasivat aikoinaan.

Pertti Väänänen

Akuliina on koulukiusaajien kruunamaton kuningatar!

Käyttäjän krisseruuskanen kuva
Kristiina Ruuskanen

Kiitos Akuliina, että nostat koulukiusaamista esiin myös seksuaalisen suuntautumisen näkökulmasta ja jaoit edelleen tietoa It Gets Better-kampanjasta. Kirjoitinkin itse samasta eilen: http://krisseruuskanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50...

Yhdessä saadaan toivottavasti muutosta aikaan! Hienoa, että sinäkin tartuit asiaan.

Kokoonnuimme saman asian tiimoilta eilen helsinkiläisessä Arkadia Bookshop-kirjakaupassa kuulemaan kanadalaisen ystäväni Ryan Kerr:n esitelmää kirjastaan, joka kertoo oman kokemuksen kautta kaapista ulos tulemisesta ja sen takia koulukiusatuksi joutumisesta.

Paikalla oli myös Mr Gay Finland Kenneth Liukkonen ja monia muita, jotka jakoivat omia kokemuksiaan. Keskustelua oli paljon liittyen suomalaiseen koulujärjestelmään sekä opettajien ja oppilaiden seksuaaliseen suuntautumiseen.

Kerron asiasta ja tilaisuudesta mielelläni lisää. Ryan Kerr:n kirjasta löytää lisätietoja: http://www.ongrowinup.com/

Ystävällisin terveisin, Kristiina Ruuskanen

Ilmari Röyskä

Ei kai siinä ole mitään harvinaista, että kiusattu jatkaa perinnettä. Kuitenkin sivistyneiden, kuten täällä kirjoittavien, tulisi jo tietää tällaisen toimintamallin mahdollisuus ja siten arvioida omaa toimintaansa uudelleen.

Kiusaaminen on lisääntynyt ikävästi viime vuosina. Siihen lienee syynä polarisaatio rikkaat-köyhät ym. Suuttumus ja viha lisääntyy ja hakee purkautumistaan eri muodoissa.

Matias Gerlich

Naistutkijat tutkivat sota-ajan naisiin kohdistunutta väkivaltaa. Odotettavissa oli jälleen "myytinmurtamista" sekä "traumoja". Yllätyksekseen naistutkijat havaitsivat, että rintamaolosuhteissa ja kotirintamalla naisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet olivat suorastaan hämmästyttävän vähäisiä. Myös valloitetuilla alueilla tutkijat saivat etsimällä etsiä naisiin kohdistuneita väkivaltatapauksia. Huhut osoittautuivat paikkaansapitämättömiksi.

Kuvaava esimerkki kerrottiin taannoin radiossa jossa toimittaja Seppo Puttonen kertoi rintamalla vierailleen lotan tapauksen. Lotta oli vieraillut etulinjan tuntumassa, ja kun partiossa samaanaikaan olleet sotilaat eivät uskoneet tapausta, kävivät muut sotilaat näyttämässä lotan saappaan jäljen lumessa. Miesten reaktio oli kuvaava. He hakivat havuja, joilla peittelivät jäljen, jotta lumisade ei sitä hävittäisi ja näin miehet voisivat myöhemmin käydä ihailemassa jälkeä. Lottien muistelujen mukaan sotamiehet olivat yleensäkin aina hyvin kohteliaita heitä kohtaan - kuva siis täysin päinvastainen minkä Väinö Linna esitti.

Kun vertaa noita sota-ajan dokumentoituja asioita, ei voi välttyä miettimästä sitä, miten naiseen suhtaudutaan nykyisin. Kansainvälisissä tutkimuksissa on eteenkin viimeisen 40 vuoden aikana havaittu selvää naisten kohtelun raaistumista. Muutoksen selittää kulttuurin rappio.

Timo Vihavaisen ydinteesin mukaan kulttuuri – pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen – on korvattu kyltymättömällä kuluttamisella. Uusi ihminen, narsistinen öykkäri, on omaksunut nihilistisen opin, jossa kaikki määritellään mielihyvän kautta. Länsimainen kulttuuri on kaivanut oman hautansa hukkaamalla perusarvonsa.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#narsismi

Arhi Kuittinen

" Jenkeissä keskustelu leimahti Fort Worth Cityn kaupunginvaltuutetun Joel Burnsin koskettavasta puheesta, jossa tämä kiinnitti huomiota teini-ikäisten homopoikien tekemiin itsemurhiin. Burnsin puhe on levinnyt Youtubessa.

– Pohdimme ensin videon näyttämistä täällä, mutta sitten ajattelimme, että meillähän on peräti kolme päivää aikaa työstää oma TEDx-video, Nieminen sanoi.

http://www.marmai.fi/uutiset/article529143.ece?s=r...

Tiina Raisanen

Hitler se vasta koulukiusaaja olikin. "Jos ette ajattele niinkuin mina ja kimppa-kiva-kaverini ajattelemme, niin tapan teidat"

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Koulukiusaajista tulee aikuisina laihdutusneuvojen antajia. He nappaavat kiinni lähiympäristönsä ylipainoiseen ihmiseen, ja alkavat henkisesti pahoinpidellä häntä laihdutusehdotuksilla, laihdutusohjeilla ja moittimalla ihmistä tietämättömäksi ja laiskaksi, kun tämä ei noudata niitä laihdutusohjeita, joista kiusaaja on naistenlehdistä lukenut.

Ylipainoiset ihmiset tuntevat itsensä kurjiksi tällaisten ihmisten jatkuvasta painostuksesta ja heidän itsetuntonsa voi romahtaa.

Moni ajattelee laihdutuskiusaajan olevan oikeassa. Lihavia pitääkin kiusata, jotta he alkaisivat syödä oikein ja harrastaa liikuntaa aivan oman terveytensäkin tähden. Kuitenkin tiede on asiasta toista mieltä. Laihdutusyritykset ovat turhia, sillä 95 - 98 % kaikista laihduttamaan onnistuneista lihoo jälleen takaisin alkuperäiseen painoonsa. Kaikki kuvitelmat siitä, että ihminen pystyisi laihtumaan pysyvästi perustuvat siihen, että joku dieetti pudottaa kyllä painoa hetkeksi, mutta mikään ei pysyvästi. Maailmassa on yli miljardi ylipainoista ja ylipaino on maailman pahin terveysongelma, ja jos joku olisi jossain kehittänyt dieetin, joka todella laihduttaa ihmisen pysyvästi, niin se olisi maailmanlaajuisesti jo käytössä.

Normaalipainoiset ihmiset ovat normaalipainoisia sen vuoksi, heillä on normaalipainoisen geenit, ei sen takia, että hän osaa syödä fiksusti. Kun tällainen geneettisesti laiha pilkkaa geneettisesti lihavaa, niin kyse on todellisuudessa kiusaamisesta, vaikka se hyväntahtoiseksi neuvonnaksi naamioidaankin.

Käyttäjän Creap kuva
Vesa Nikkanen

En usko, että asia noin on kun kyseessä on terve ihminen. Olen sitä mieltä, että ihminen lihoo kun hän syö enemmän kaloreita kuin kuluttaa. Ymmärtääkseni myös tutkimukset tukevat tätä väitettä. Monet dietit ovat turhia ja niiden tarkoitus on vain rahastaa painonsa kanssa kamppailevia ihmisiä. Täytyy myös ymmärtää, että eri ruokalajit sisältävät eri määrän kaloreita. Sillä on suuri merkitys mitä ihminen suuhunsa laittaa.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Koulukiusaamisen ottaminen esille on hyvä asia, mutta se ei minun aikanani kohdistunut millään tavalla seksuaaliseen suuntautumiseen edes lukiossa.
Mietin tässä, että onkohan jotkut olleet varhemmin kypsiä kuin me olimme.
Homoseksuaalisuus ei ollut kiusaamisen syy.

Syitä olivat silmälasit, epämuodikas pukeutuminen, isättömyys ja harvoin äidittömyys. Yleensä se heikoin lenkki, joka oli arka, liian kiltti, ahkera ja puolustuskyvytön.

Itse olin köyhästä perheestä kouluun saatettu rillipöllö, jolla oli -10 lasit nokalla ja nekin kuin seurakunnan papilla, ne halvimmat. Minua kiusattiin siksi, että kävin eliittikoulua, sitä ainoaa ettei tule kustannuksia matkasta "tavalliseen". Olin todella hyvä oppilas, koska oli pakko. Ajattelin isääni, jolla ei ollut varaa maksaa yksityiskoulun lukukausimaksuja muutoin. Sain stibendin ja turpaan aina, jos en pitänyt varaani.

Joku onni potkaisi ja geeneistä poiketen kasvoin pituutta. Aloin pelata jalkapalloa ja jääkiekkoa. Myös pesäpallo astui kuvioihin, koska asuin kehä kolmosen ulkopuolella, eli böndellä. Urheiluseurat antoivat varusteet lainaksi, niihin ei ollut muutoin varaa. Koulussa tämä tiedettiin, mutta rillipöllöstä oli kasvanut ikäisiään pidempi ja vahvempi. Silti vieläkin yritettiin ja isommalla joukolla. Heillä oli johtajakin. Kunnes joku sai minut hermostumaan tavalla, jota en tiennyt itsessäni olevan lainkaan.

Muistan kuin eilisen päivän sen kuinka "annoin palaa" kaiken sen mitä olin saannut kärsiä. Tunsin suunnatonta mielihyvää paiskoa ne minulle kaiken kiusan tehneet pitkin käytävän seiniä. En välittänyt mistään. Löin ja potkin, kuin mielipuoli.

Seuraukset olivat kovat. Minut erotettiin koulusta, kun olin lyönyt, vuosia minua kiusanneen "lentokapteenin" pojan, hampaat kurkkuun. Olin potkinut tunnetun tehtaanjohtajan pojan kyljet mustelmille jne. Heistä neljästä kaikki kävivät lääkärissä. Siinä purkautui noin 6-7 vuoden unettomat yöt ja pelko. Se pieni nurkassa ollut poika oli nyt paha poika. Rikollinen, kovis ja hullu. Syyttömät äidinkullat olivat joutuneet syyttä pahoinpidellyksi. Mitkään selitykset eivät auttaneet, sen huomasin heti. olin syyllinen ja he uhreja.
Yhtään puolustajaa ei minulle ilmaantunut, olinhan edelleen eliittikoulussa. Edes joukkueeni kaverit eivät uskaltaneet aukaista suutaan. Kaikki jonkun poikia ja tyttöjä, joiden isistä ja äideistä puhuttiin.

Tunsin vihdoin mielihyvää, että se loppuu, mutta vaikeudet jatkuivat kotona. Minä olin sielläkin syyllinen. Olin yrittänyt selittää mitä huono oloni tarkoittaa ja miksi pelkäsin jokaista koulupäivää. Ei minua uskottu.
Olin senjälkeen kotonani vain hetken ja lähdin.
Kävin koulun loppuun iltakoulussa ja muutin paikkakuntaa. Sain ystäviä ja he ovat sitä yhä. Sain töitä ja opiskelin. Muutin maailmalle, kun työtä ei löytynyt. Erilaisuuteni oli vain se, että olin köyhän perheen lapsi väärässä paikassa enkä koskaan osannut muuta kuin pelätä. Siitä on vain alle 30 vuotta. Ei minusta tullut terrorisoinnin jatkajaa. Päinvastoin.
Isäni vastakohta olen täysin. Samoin äitini.
Minusta tuli vahva. Ei niinkään fyysisesti, se oli väärin turvautua väkivaltaan. Se vain oli kaiken sen pelon, itkun ja eristämisen loppuhuipentuma, jota en kadu. He saivat sen yrityksestä pilata minun elämäni. Anteeksipyyntöä oli ja on turha odottaa. En saanut muuta rangaistusta kuin erottamisen koulusta, joka sekin osoittautui palkinnoksi.

Pietari Vehnälä

Aku kirjoitti: "Mietitäänpä keitä koulukiusaajista aikuisiksi kasvaneet ihmiset tänä päivänä jahtaavat, pahoinpitelevät ja polkevat? Köyhiä, pitkäaikaissairaita, naisia, eläimiä, romaneja, siirtolaisia ja homoja.Muun muassa."

Mua kiusas koko kouluajan köyhä isokokoinen somali, joka osoittautui kaiken lisäksi myöhemmin homoksi. Joten Aku-neidillä on taas semmoinen aku ankasta noukittu tarkoituksenmukaisuus päällä.

Aku, kirjoita seuraavaksi Kiinan sorretuista. Sieltä niitä löytyy monta sataa miljoonaa sorrettua.

Mitkä kiksit oikein saat maalaamalla noita itsesäälisiä surkuttelujasi?

Elina Moustgaard

Somalinaisia ei Suomessa puolusta kukaan, siinä olisi Akuliinalle oiva kirjoitusaihe:

Ja jos saan puhua hääyöstäni:
Olin odottanatut helliä suudelmia, läheisyyttä ja rakkautta
Ei, ei ikinä!

Minua odottikin kipu, kärsimys ja suru
Makaan häävuoteellani vaikerrellen kuin haavoitettu eläin
Naisellisten tuskien orjana
Aamulla pilkka odotti minua
Äitini julisti: kyllä, hän on neitsyt

Kun pelko saa minusta otteen
Kun suuttumus valtaa mieleni
Kun vihasta tulee kumppanini
Silloin saan naisellisen neuvon
Sehän on vain naisellista tuskaa
Ja minulle sanotaan, naiselliset tuskat katoavat
Kuin kaikki naiselliset asiat

Matka jatkuu, tai taistelu jatkuu,
kuten moderit historioitsijat sanovat
Kun avioliiton sidos kypsyy
Kun alistun ja suruni väistyy,
mahani alkaa muistuttamaan ilmapalloa
Onnen häivähdys, uusi lapsi, uusi elämä!

Mutta uusi elämä vaarantaa omani
Lapseni syntymä merkitsee kuolemaa ja tuhoa minulle!

Näitä kolmea isoäitini kutsui naiselliseksi suruksi:
Hän sanoi, että ympärileikkauksen päivä, hääyö ja lapsen ssyntymä
Ovat naisten surujen kolmikko

Kun synnytys käynnistyy
Huudan apua silvotun lihani repeytyessä
Ei armoa, työnnä! He sanovat
Se on vain naisellista tuskaa!

Ja nyt vetoan teihin:
Vetoan vuoksi rakkauden kadotetun, unelmien rikkoutuneiden, vuoksi oikeuden elää
Kokonaisena, koskemattomana ihmisenä
Vetoan kaikkiin rauhaa rakastaviin ihmisiin, antakaa tukenne ja ojentakaa kätenne
Näille viattomille tytöille, jotka eivät mitään pahaa ole tehneet
Jotka vanhemmilleen kuuliaisena osaavat vain hymyillä
Johdattakaa heidät rakkauden maailmaan, ei naisellisten murheide maailmaan
Dahabo Ali muse

Timo Torppa

Koulukiusaamisesta puhutaan kovaan ääneen, mutta onko koulukiusaamiselle mitään absoluuttista "parannuskeinoa"? Ei ja on. Koulukiusaaminen on suomessa ollut aina suuri ongelma, mutta miksi nämä tunkion kukot arkadianmäellä ei ota asiaa kovempaan syyniin? Tietenkin siksi, koska kansanedustajien resurssit eivät riitä siihen. Pitää säätää lakeja sille, kuinka käyrä turekurkku pitää olla, että se on fiksua pakata etc...

Onko oikeasti asiat niin, että ei voida järjestää heti ensimmäisestä luokasta saakka hyvää yhteishenkeä luokan kesken? Se pohjustaisi enemmän kuin mikään koulukiusaamisen kierteen loppumista. Miksi kouluissa ei puhuta siitä, että toisen ihmisen elämän pilaaminen kiusaamisella voi koitua kohtaloksi itselleen esim. urheilussa, työelämässä tai jopa kaupan jonossa, jos ei osaa olla kiltti toiselle, miten voi olla kiltti itselleen? Koulukiusaajat ovat aina heikompia kuin kiusattu henkisesti. He ovat epävarmoja itsestään ja ryhmään kuuluvuudesta, jotenka helpompi on ottaa joku muu silmätikuksi, kun omat typeryydet ei nouse esille niin räikeästi.

Olet sitten eri uskontokunnasta, etnisestäryhmästä tai eri maan kansalainen, kiusaamisen pitää loppua. Se ei ole oikein, että opettajat vetoavat resurssien puutteeseen. Jos he haluavat, että asiat muuttu pitää tehdä sitä työtä ilman palkkaa. Pienemmissä kouluissa kiusaaminen nousee heti esille, mutta loppuuko se? Isoimmat koulut on pahimpia? Onko niin?

Toimituksen poiminnat