*

Atlas Saarikoski

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Me tarvitsemme uuden utopian

Kuumaa, kuumaa. Vihdoinkin eduskunta on politisoitunut, sanoo ystäväni joka aikoo mennä äänestämään tänä keväänä. Ja niin aikovat monet muutkin anarkistiystävistäni. Ja kun anarkisti lähtee vaaliuurnille, hän ei tee sitä kansalaisvelvollisuudesta.

Pikagallup paljastaa, että yli puolet radikaaliaktivisti-, autonomi- ja anarkistitutuistani äänestävät tänä vuonna eduskuntavaaleissa. Miksi? Näin he vastaavat:

”Ei ole varaa jättää parlamentaarista kenttää persuille, demareille ja kokkareille.”

”Jos saataisiin joskus vaihtoehto oikeistohallitukselle.”

”Jotta vasemmisto ei romahtaisi.”

”Naama irtoaa, jos joudun kuuntelemaan seuraavat neljä vuotta perussuomalaisten ylimielistä jeesustelua siitä miten kansa kyllä tietää.”

”Ajatus siitä, että ne [persut] pääsee käyttelemään valtaa ja toteuttamaan ajatuksiaan on suoraan sanottuna pelottava.”

Arjalaisuudella leikkivä junttipuolue on siis saamassa muutkin kuin Sibeliusta kuuntelevat ja elovenatytöistä haaveilevat liikkeelle.

Mutta jos äänestäminen kannattaa, se kannattaa vain jos äänestäjäkansalaiset ymmärtävät mihin leikkiin he ovat lähteneet. Suvi Auvisen raikas antivaaliblogi on ilahduttanut meitä tänä keväänä muistuttamalla edustuksellisen demokratian rajoista, ja myös sen suoranaisista ansoista.

Ensiksi. Parlamentarismi on hyvinvoivan enemmistön diktatuuria. Ne, joita on vähän saavat luvan toivoa, että heitä suvaitaan. Ja jos oikeat tuulet puhaltavat, voi tällekin enemmistön suopealle eleelle joutua sanomaan hyvästi.

Toiseksi. Juridiikka on vallan kieltä. Lakeja säädetään takaamaan, että niillä joilla on jo, on pian vielä enemmän. Tähän avuksi tulevat myös lainsäädäntöä tulkitseva ja toimeenpaneva valta. Omistusoikeus on kaikkein useimmiten mainittu perusoikeus Korkeimman oikeuden tuomioissa.

Kolmanneksi. Oikeudenmukaisuuden rajat eivät ulotu valtion rajojen ulkopuolelle. Tulevaisuuden suuret poliittiset jännitteet eivät suinkaan kulje kansallisvaltioiden sisällä. Vaikka kaikilla Suomen kansalaisilla olisi saman verran pääomaa käytettävissä, pitäisi tätä rahaa vartiomaan rakentaa entistä korkeammat muurit valtion ympärille. Eivätkä mitkään muurit ratkaise niiden miljoonien ihmisten elämiä, jotka globaali talousjärjestelmä, sodat ja ilmastokriisi on ajanut liikkeelle.

Neljänneksi. Valtio byrokraattisena koneistona on auttamattoman jähmeä ja hidas. Muutosta maailmaan tahtovan ei koskaan tulisi odottaa, että nämä koneistot saavat jotain ratkaisevaa aikaan. Katsokaa nyt vaikka Kioton sopimuksen toimeenpanoa, wallah.

Ja vaikka äänestäisi kaikesta edellä mainitusta tietoisena, ei teon vaikutuksiin kannata sijoittaa paljoa toivoa. Sillä parlamentaarinen demokratia on kuin ympäristöliike. Sen lempeän valheellisen ajatusmallin mukaan maailma muuttuu vasta kuin kaikki ajattelevat kuin minä.

Mutta kaikki eivät koskaan tule lopettamaan yksityisautoilua, eikä Suomi tule muuttumaan kaikkia yhdenvertaisesti helliväksi maaksi niin kauan kuin yhteiskunnallinen paradigma ei muutu. Tällä hetkellä ihmiset äänestävät rikkaita ja korkeakoulutettuja eduskuntaan siksi, että rikkaat ja korkeakoulutetut ovat meidän yhteiskuntamme huipulla. Eikä tällaisia arvostuksia muuteta äänestämällä.  

Mitä siis tilalle?

Me tarvitsemme uuden utopian. Edustuksellisen demokratia alkaa olla jo kulahtanut omaan mahdottomuuteensa. Demokratian ovat kaapanneet mainostoimistot ja slogannikkarit.

Vihreiden mainosjulisteessa komeilee pihvi, vaikka eläinteollisuus tuottaa maailmassa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin liikenne. Perussuomalaiset mainostavat itseää työväenpuolueena, mutta puolueohjelmassa työntekoa koskevia kysymyksiä tuskin mainitaan. Suuri osa ihmisistä ei edes tiedä mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä oppositiossa.

”Äänestetäänhän missejäkin” summaa Jussi Halla-Aho Helsingin Sanomissa.

Edustuksellisen demokratian keskiöön tulisi pian laittaa jotain muuta kuin yksittäisten ihmisten äänestyspäätökset. Kun vaalihuuma on haihtunut, me vaivumme neljän vuoden kestävään horrokseen.

Sinä aikana voisimme ratkoa parlamentaarisen politiikan perusongelmia. Luoda vaihtoehtoisia päätöksentekotapoja. Ja pitää tiukasti mielessämme, että lainsäädäntö on vain yksi yhteiskunnallisen vallan ja politiikan kerros. Jos haluamme olla mukana ratkaisevissa poliittisissa taisteluissa, meidän on käännettävä katseemme muualle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Me tarvitsemme uuden utopian"

Miksi? Utopia = Paikka, jota ei ole.

Miksi tarvitsemme haavemaailmoja sen sijaan, että tekisimme jotain todelliselle maailmalle?

"Arjalaisuudella leikkivä junttipuolue"

Mitä puoluetta tarkoitat? Jos persuja, perustelisitko väitteesi ihan konkreettisin esimerkein? Pelkkä heitto vain "sataa Persujen laariin".

Kirjoituksesi on muilta osin niin täynnä tekstiä, jonka Lenin-setä olisi nimennyt "hyväntahtoisten hölmöjen" ajatuksiksi, että tila tässä ei riitä kaiken ruotimiseen.

Vastaa nyt aluksi vaikka noihin.

Joni Pelkonen

"Utopia (kreik. u-, kieltävä etuliite, topos, "paikka"; sananmukaisesti "paikka, jota ei ole") tarkoittaa jonkinlaista tulevaisuuden ihanneyhteiskuntaa. Sävyltään se yleensä liittyy vasemmistolaisaatteisiin tai uskontoon. Termi tulee Thomas Moren samannimisestä kirjasta, jossa hän kuvaa omaa ihannekuvaansa sosialistisesta yhteiskunnasta."

Jouko Heynon lainaus oli turhan lyhyt. Yllä pidempi versio.

50 vuotta sitten nykyinen yhteiskunta oli utopia. Yhteiskunta 50 vuoden kuluttua saattaa olla nykyiseen verrattuna vielä parempi utopia - tai painajainen, se on meistä kiinni, nyt. Jos pysähdymme, on varmaa että parannuksia ei saada aikaan. Jos taannumme taaksepäin, nykyinen yhteiskunta ja hyvinvointi vaikuttavat pian utopialta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"50 vuotta sitten nykyinen yhteiskunta oli utopia."

Kenen?

En tiedä yhtää poliittista liikettä tai yhteiskunnallista ajattelijaa, joka olisi 50 vuotta sitten pystynyt edes kuvittelemaan nykyisen kaltaista yhteiskutaa, saati esittänyt, että sellaiseen pitäisi pyrkiä. Kyllä nykyinne yhteiskunta on todellakin luotu muuttamalla todellisuuden yhteiskuntaa todellisin tavoittein, ei haaveilemalla "paikasta, jota ei ole".

"Vasemmistolaisuudella", mitä se sitten merkitseekin, ei ole Moren Utopian kanssa mitään tekemistä.

Joni Pelkonen

Jouko Heyno, 50-luvun yhteiskunnassa tuberkuloosi oli kansantauti, väestön odotettavissa elinaikaodote oli toistakymmentä vuotta lyhyempi kuin nykyään, kokonaisia perheitä asui yhden huoneen asunnoissa, viihde-elämä koostui radiosta ja ravintoloista jotka suljettiin kymmeneltä illalla, ruokavalio koostui juureksista, viljasta ja pari kertaa viikossa sianlihasta. Poliittista elämää hallitsi Neuvostoliiton hyökkäyksen pelko. Työväestö lakkoili saadakseen voita leivän päälle. Nykyään lakkoillaan jotta olisi varaa ostaa parempi auto.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kiitos.

Totesin: "En tiedä yhtää poliittista liikettä tai yhteiskunnallista ajattelijaa, joka olisi 50 vuotta sitten pystynyt edes kuvittelemaan nykyisen kaltaista yhteiskutaa, saati esittänyt, että sellaiseen pitäisi pyrkiä. Kyllä nykyinen yhteiskunta on todellakin luotu muuttamalla todellisuuden yhteiskuntaa todellisin tavoittein, ei haaveilemalla "paikasta, jota ei ole"."

Osoitit, että olin oikeassa.

Mikko Mäenpää

Jouko on nyt hukannut koko kirjoituksen pointin. Vaikka nyt muutammekin konkreettisesti yhteiskuntaa pikku teoilla paremmaksi pikku hiljaa niin kyllä silti varmaan jokaisella on mielessään se isompi kuva yhteiskunnasta sellaisena kuin se parhaimmillaan olisi.

Lueppa vaikka demareiden tavoitteet viime vuosisadan alusta. Ne olivat siihen aikaan aika utopistisia. Nyt ne ovat olleet pitkän aikaa todellisuutta. Ja kyllä esim. ammattiyhdistysliikkeillä oli selvä näkemys millaista yhteiskuntaa halutaan ja onneksi he ovatkin saaneet paljon aikaan. Kannattaa muistaa kun seuraavan kerran jäät 4 viikon kesälomalle ja saat lomarahoja.

Ilmeisesti sinulla ei vaan ole kykyä katsoa pitemmälle tulevaisuuteen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Myös sinä osoitit, että kommenttini: "En tiedä yhtään poliittista liikettä tai yhteiskunnallista ajattelijaa, joka olisi 50 vuotta sitten pystynyt edes kuvittelemaan nykyisen kaltaista yhteiskutaa, saati esittänyt, että sellaiseen pitäisi pyrkiä. Kyllä nykyinen yhteiskunta on todellakin luotu muuttamalla todellisuuden yhteiskuntaa todellisin tavoittein, ei haaveilemalla "paikasta, jota ei ole"." oli 100% oikeaan osunut.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Hyvä kirjoitus Akuliinalla. Olisi mielenkiintoista tietää, millainen se uusi utopia olisi pääpiirteissään.

http://kaijaolinarvola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno
Henry Vistbacka

"Miksi tarvitsemme haavemaailmoja sen sijaan, että tekisimme jotain todelliselle maailmalle?"

Koska inspiroivat visiot ovat kautta aikain olleet ihmistä eteenpäin ajava voima. Miksi? Koska ne toimivat. Unelmat pitävät liikkeessä.

Tietysti utopioiden kuvittelu on kaikista helpoin askel. Kaikista vaikein askel taas on rakentaa konkreettisia polkuja: Kuinka saamme reaalimaailman kulkemaan kohti näkemäämme utopiaa?

Ihminen kaipaa luonnostaan haasteita. Tuo kaikista vaikein askel on monimuotoisuudessaan erityisen nautinnollinen haaste vastaanotettavaksi.

Jouni Haimi

Nuo sinun anarkisti ym mmuut hippi porukat eivät kyllä paljoa muuta - onneksi.

Käyttäjän timo kuva
Timo Tontti

Melkoista tolitarismia löytyy Akuliinankin utopiasta.

Raoul Konnos

Akuliinan utopia tuo lähinnä mieleeni veljen nr. 1

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot

Tommi Ahonen

Anarkismi on ideologia joka pyrkii minimoimaan valtiovallalle ja muille instituutioille/yrityksille keskitettyä valtaa ja hajauttamaan sitä kansan pariin tavalla joka säilyttää ja kunnioittaa yksilön eritystarpeita kun taas Pol Pot ja Puna khmerit pyrkivät pänvastaiseen eli yksilöllisyyden tuhoamiseen ja kaiken vallan keskittämiseen yksipuolouejärjestelmän diktatuurille.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Maalipommititteko viime yönä anarkistiystäviesi kanssa Helsingin sosiaaliviraston luukun?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

"Kun vaalihuuma on haihtunut, me vaivumme neljän vuoden kestävään horrokseen."

Näinpä, vaalien jälkeen jo ennestään utuinen kyky vaikuttaa maan asioihin hukkuu kokonaan, lukuunottamatta niitä joilla valtaa ja kontakteja päättäjiin on.

Onneksi valtaa voidaan jakaa eliitin kynsistä muutenkin kuin valtion avulla tai lakimuutoksin - vaikka suotavaa olisi että vallanpitäjien puolelta tultaisiin joka vuosi hieman kansalaista lähemmäs. Lisää linkin takaa.

Perussuomalaiset on kyllä sen verran suuri pelote vastakulttuurien edustajille, että kuvittelisi äänestysinnon nousevan edellisvuosia korkeammalle - eikä tällä kertaa lappuun raapusteta aku ankkaa.

Mielestäni politiikan pitäisi olla parhaan mahdollisen ratkaisun etsimistä esitettyyn ongelmaan yhdessä, ei riitelyä mielipiteistä. Toki tilanne vaalien alla kärjistyy, mutta mutta...

Faktoihin perustuvassa päätöksenteossa ei oikeastaan ole paljoakaan riitelyn aihetta. Päätöksentekoa kohtuuttomasti kuormittava ja satunnaisesti huonoihin päätöksiin päätyvä päätöksenteko johtuu pitkälti päättäjien kyvyttömyydestä nähdä omien harhojensa taustat.

Jos asiasta saadaan kaksi eriävää lausuntoa, voidaan perustellusti sanoa että molemmat eivät voi olla oikein. Tällöin "oikea" lausunto olisi toinen lausunnoista, tai molempien synteesi. Poliitikkojen tulee nähdä ja ymmärtää myös tietojensa taustat, ja tarvittaessa osattava myöntää olleensa aiemmin väärässä.
______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje? http://k4rv1n3n.net/

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suunnitteleeko pinkkiliike uusia iskuja mielenosoitukseiin Akuliina?
Teikäläisistä kertoo kaiken se, että iskitte naamioituneena ja revitte kylttejä jä häiriköitte.
Sateenkaariväki sentään on avoimesti mitä on.

Yki (nimimerkki)

Tässä valokuva Utopiasta (ent. Suomi) Akuliina I:n yksinvaltiaskauden jälkeen:

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/...

Markus Lehtipuu

Anarkistit korjaamaan myrsky/lumivahinkoja Suomen metsiin. Siitä ne tokenee.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Älä hyvä ihminen perusta käsitystäsi anarkisteista pelkästään Akuliinaan kamuineen, pliis?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Akuliina voisi mennä veivaamaan gramofonia romanien kanssa.
Menisit Akuliina mieluummin osoittamaan mieltä Suomen pohjavesivarojen ryöstöä vastaan eduskunnan eteen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Persujen Saarakkala väläytti blogissaan vähän samaan tyyliin taistelua poliittisen kahvittelun sijaan. Te tarvitsette katukaksintaistelun, jossa huudatte toisillenne kilpaa törkeyksiä. Ohikulkijat päättävät, kuka voittaa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Ok, Perttula ja muutama muu täyttävät trollien tunnusmerkit (ei paljoa hyötyä ollut siis anonyymikommentoinnin poistamisesta, huomioni toimitukselle).

Mutta entä Lehtipuu, Anttila ja Äyräväinen - ettekö te olleetkin osaavia keskustelijoita? En ymmärrä heittojanne tai niiden yhteyttä tekstiin, joten pyytäisin avaamaan tilannetta näkökulmastanne.

Toistan: en ymmärrä, avatkaa please.

Vai oliko kyseessä vain tuo yksi sana joka nosti selkäkarvat pystyyn - anarkisti? Akuliinan pinkkeihin hiuksiin lienee jo jokainen tottunut.

Jännä ettei täällä ole piraatteja huutelemassa älyttömyyksiä (: tietenkin oletuksella ettei minua lasketa :) - muutenkin foorumeiden kanssakäymistaidot näyttävät olevan meillä huomattavasti rakentavampia kuin muilla puolueilla. Keski-ikä on vähemmän, nettikypsyyttä nähtävästi enemmän.
______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje? http://k4rv1n3n.net/

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Henkilökohtaisuuksiin lankeaa kun älyllistä sanottavaa ei ole ja tarve sanoa jotain voittaa vaikenemisen taidon.

Tarrautuminen yksittäisiin sanoihin kertoo myös kyvyttömyydestä käsitellä sisältöä kehittävästi.

Utopia on haave täydellisyydestä joka on kuin majakka, mitä kohti suunnistaa. Ei purjehtijakaan majakalle ole matkalla, vaan etsii turvallista reittiä.

Anarkiaa löytyy kaikista haastavista puolueista, koska tarve kapinalle on suurempi kuin koskaan. Trollaajien tarve kiukutella ilman sisältöä kertoo sisäisestä kriisistä, mutta Markukselta minäkin kaipaisin sisältöä viestiin, sillä eräs läheinen ystäväni on vakavasti harkinnut äänestää sinua.

Kuinka luonnon aiheuttamat vahingot liittyvät asiaan ja mitä tuhoja korjaamalla tokenee. Onko tokeneminen anarkiaa poistava tekijä ja kuinka Suomen metsät liittyvät yhtälöön.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hienoa avoimuutta ja rehellisyyttä! Jos läheinen ystäväni harkitsisi Lehtipuun äänestämistä, en todellakaan kehtaisi siitä täällä avautua.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Onhan se molempien, ehdokkaan ja äänestäjän etu, että ovat mahdollisimman tietoisia tilanteesta. Harkitsevan äänestäjän lopullinen päätös kuitenkin jää uurnan ja hänen itsensä salaisuudeksi :)

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Hahmottelin tänne omaa utopiaani avoimesta tietoyhteiskunnasta.

Suomi nousuun avoimuudella!

http://plommer.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67460-avoi...

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Hyvä Akuliina, sujuvaa tekstiä on ilo lukea, vaikka olenkin itse asiasta eri mieltä.

A) Utopioita on aina tyrkyllä, enkä usko, että niiden vaikutukset olisivat olleet kovinkaan positiivisia. Lähihistorian suurimpia utopioita ovat olleet sosialismi ja kansallissosialismi, joiden suorana seurauksena kuoli satoja miljoonia viattomia ihmisiä. Utopioiden kauppiaat tietävät joukkosuggestion voiman. Iskulauseilla, joukkokokouksilla ja ja niinpä meidät on helppo hypnotisoida utopiauskoon, mutta massojen herättäminen unesta on paljon vaikeampaa. Herääminen on joka tapauksessa epämiellyttävää.

B) Utopia pitää sisällään Suuren Lupauksen, joka on kaikkea muuta kuin realistinen. Persuilla on oma utopiansa kuten teillä anarkisteillakin. Soini haikailee mennyttä kodin-kirkon-isänmaan nimissä, anarkistien monenkirjava aatemaailma pyrkii "aitoon tasa-arvoon". Vaaralliseksi utopiaa ei kuitenkaan tee sen aatteellinen ja kielellinen sisältö, vaan se, että saavuttaessaan suosiota, niitä ryhdytään käyttämään muihin, piiloteltuihin päämääriin. Kuten USAn suurvaltapolitiikka, joka kauppaa meille neokonservatiivista utopiaa, Uutta Maailmanjärjestystä, jonka taustalla häärii valtava militaristinen koneisto, ase- öljy- ja terästeollisuus, armeija, CIA ja Wall Street. Huumekaupasta kehittyi maailmankaupan tuottavin ja suurin bisnes, ja senkin kehityksen mahdollisti kristillinen, maailmanlaajuinen raittiusliike, joka orjuuden poistumisen myötä halusi myös kemiallisen orjuuden häviävän maapallolta. Alkoholin kieltolain romuttumisen jälkeen tiettyjen huomattiin, että huumekieltolakia ei kannattanut lakkauttaa, sillä se toimi oivallisena kasvualustana huumekaupalle: laittomina huumeiden hinnat nousivat vähintään satakertaisiksi verrattuna niiden lailliseen hintaan. Huumeettomaan yhteiskuntaan (maailmaan) pyrkimisestä on maksettu kova hinta. Esimerkeistä ei ole pulaa: Jeesuksen vuorisaarnasta päädyttiin noitavainoihin ja ristiretkiin, kun poliittinen valta ymmärsi kristinuskon hyödyllisyyden. Siinä sekoittui sitten kristus ja teurastus keskenään. Yksi utopia kääntyi vastakohdakseen, kuten kävi myös pyrkimyksessämme huumeettomaan maailmaan tai internationaaliseen sosialistiseen veljeyteen.

C) Sen sijaan ihmisen herääminen todellisuuteen, etenkin siihen, että meitä hypnotisoidaan, suggeroidaan ja manipuloidaan uskomaan mediateollisuuden luomaan harhaan todellisuudesta, voisi merkitä todellista muutosta. Vai olisikohan sekin utopiaa?

Markus Lehtipuu

"Arjalaisuudella leikkivä junttipuolue"

Arjalaiset pitävät suomalaisugrilaisia juntteina. Perussuomalaisten leimaaminen junteiksi on ylhäältä päin tulevaa "natsismia"...

Arjalaisuus viitta iranilaisiin, eli siis persialaisiin. Tunnetuimmat "arjalaiset" hallitsijat, olivat Intian mogulit, jotka tulivat Intiaan Persiasta.

Arjalaiset ovat natsien kielenkäytössä indoeurooppalaista rotua, johon suomalaisugrilaiset eivät edes kuulu.

Suomalaisten "aidoimmat" arjalaiset olisivat niitä geneettisesti indoeurooppalaisia, jotka kuuluvat germaaniseen rotuumme, eli lähinnä suomenruotsalaisia, kuten kokoomuksen Stubb ja RKP sekä muut suomenruotsalaista verta kantavat suomalaiset.

Siinä mielessä Akuliinan heitto on mielipuolinen, rasistinen ja itsessään "arjalaista" leikkivää. Mutta onko se mikään yllätys?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Siinä mielessä Akuliinan heitto on mielipuolinen, rasistinen ja itsessään "arjalaista" leikkivää. Mutta onko se mikään yllätys?"

Pakko olla samaa mieltä! Hatusta temmattu haukkuminen ei paljon vakuuta. Eivät Akuliinan tekstit ennenkään ole ihmeellisiä olleet, mutta tämä on kyllä pohjanoteeraus.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Ok, menee minulle liikaa rotuoppikeskusteluksi. En usko genetiikaan vaan ympäristön vaikutukseen. Jos otamme solunäytteen ja jaamme sen kolmeen petrimaljaan ja laitamme ne kolmeen erilaiseen ympäristöön, niin jokaisesta kasvaa erilainen lopputulos. Geenit auttavat sopeutumaan ja muuntumaan, mutta eivät ole määrääviä.

Juha Kuronen

"Me tarvitsemme uuden utopian. Edustuksellisen demokratia alkaa olla jo kulahtanut omaan mahdottomuuteensa. Demokratian ovat kaapanneet mainostoimistot ja slogannikkarit."

1. ja 2. virkkeestä samaa mieltä.

Mainostoimistot eivät ole kaapanneet kyllä yhtään mitään. Ihmiset päättävät edelleen omista asioistaan. Tai oikeammin niistä, joita valtio ei heidän puolestaan päätä.

Minun utopia olisi, että ei olisi enää julkisia asioita. Olisi vain ihmisten välisiä asioita. Ei tarvita edustuksellista tai suoraa demokratiaa.
Ihmiset osallistuvat niihin päätöksiin joka heitä kiinnostaa...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

"Mainostoimistot eivät ole kaapanneet kyllä yhtään mitään. Ihmiset päättävät edelleen omista asioistaan. Tai oikeammin niistä, joita valtio ei heidän puolestaan päätä."

Miksi sitten luulet että Suomessa mainontaan käytetään 3-4 miljardia euroa vuosittain? Huvin vuoksiko? Miksei tuota rahasummaa käytettäisi vaikka johonkin hyödylliseen?

Juha Kuronen

Taidat olla rikas mies, kun ostat kaiken mitä telkassa/lehdissä/tällakin saitilla mainostetaan.

Samppa Lahtinen

Hyvä kirjoitus, vaikka hieman kärjistettyä tekstiä olikin. Mutta sehän näiden blogien idea välillä onkin.

Kunpa ihmiset ymmärtäisivät, että emme elä demokratiassa. Länsimainen yhteiskunta ei ole edes kapitalistinen vaan eräänlainen yritysmaailman diktatuuri. Tälle järjestelmälle on totta kai olemassa vaihtoehto. Samalla tavalla kuin feodalismillekin löytyi vaihtoehto. Näille vaihtoehdoille on olemassa nimetkin, mutta ne on tahrittu kovalla propagandalla, joten niistä on vaikea puhua.

Länsimainen järjestelmä tappaa enemmän ihmisiä kuin mikään muu järjestelmä. Jopa enemmän kuin ns. "kommunismi". Sama järjestelmä on tuhonnut luonnon ahneudellaan. Lisäksi se tarvitsee uusia markkinoita loputonta kasvuaan varten jatkuvasti. Maalaisjärkikin jo sanoo, että se on mahdotonta. Utopistisinta on ajatella, että "kapitalismi" voi elää loputtomiin. Mistä niitä uusia innovaatioita ja markkinoita löytyy vielä 500 vuotta? Jos tälle järjestelmälle ei löydy vaihtoehtoa, ei maapallolla ole tulevaisuutta.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Ikävää että kirjoituksesi tulvii yleistyksiä (meistä) anarkisteista, jotka eivät ainakaan omalta osaltani pidä alkuunkaan paikkaansa. Paitsi siltä osin, että äänestän.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

PS: minulla on omat utopiani, mutta ihan sama sillä en usko niiden toteutuvan, joten minulle riittää se jos asiat edes saataisiin rullaamaan terveen maalaisjärjen mukaan!

Ilkka Järvelä

Teidän pitäisi perustaa Anarkistinen Kansanpuolue ja Anarkistien Kansallinen Puolue. Ne olisi siis selkeästi kaksi eri asiaa jotka kaikkien on syytä erottaa toisistaan.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Oliko tuo jonkin sortin ironiaa? xP Oma versioni anarkismista ei kyllä millään väänny puoluepolitiikaksi. Se on pikemminkin elämänkatsomus ja elämäntapa. Tai jotain.

Ilkka Järvelä

Oli juuri sitä. Sun viestejäsi ei olekaan näkynyt täällä aikoihin, toivottavasti jatkossa taas enemmän.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Kiitos viestejeni arvostamisesta :) Saa nyt nähdä kuinka usein niitä näkyy... joskus iskee erakkokausi (kuten tässä jonkin aikaa sitten) jolloin ei millään jaksa kohdata netin tietotulvaa ja kaikkia ihmisiä mielipiteineen... en siis ollut ollenkaan netissä varmaan kuukauteen, paitsi laskuja maksamassa :P

Pekka Manner

”Ei ole varaa jättää parlamentaarista kenttää persuille, demareille ja kokkareille.”

Joten äänestätte kepua ja kaikki muuttuu :)

Päivän parhaat naurut :D

Pertsa Palkkola

"yli puolet radikaaliaktivisti-, autonomi- ja anarkistitutuistani äänestävät tänä vuonna eduskuntavaaleissa."

Homma taitaa kaatua siihen, ettei äänestämässä voi käydä "sitten seuraavien paukkujen jälkeen", vaan ovet sulkeutuvat ihan ennalta sovittuna ajankohtana. Kärjistetään ja yleistetään nyt vähän kun sinäkin
tunnut sitä harrastavan. Onko vaikka Kari Peitsamo eliittiä ja yhteiskunnan huippu? Olenko minä ihminen?

Jouko Koskinen

"Demokratian ovat kaapanneet mainostoimistot ja slogannikkarit"

Voihan sen sloganin varastaakin.

Käyttäjän erichallstrom kuva
Eric Hällström

Jos rakastat vapautta, halunnet eroon kohtuuttomasta rahan perässä juoksemisesta. Kannattaa siis etsiä ulospääsyä suurimman menoerän eli asumisen ylihinnoittelusta. Poliitikot päättävät isosta osasta asumisen hintakuplaa, joten etsi asukasta ajattelevat poliitikot osoitteesta www.asuntopoliittinenvaalikone.fi

Jari Vuorinen

minä luin 15 vuotiaana kirjan Utopia,ihannevaltiosta,Thomas Moore.

Jaakko Hilke

Voisivatko ihmiset kertoa muutenkin kuin äänestämällä mitä haluavat? Tässä yksi, toivottavasti ei utopistinen tapa yrittää vaikuttaa yhteiskuntaan:
http://www.pikkuparlamentti.fi/kirjoitukset/251

Henry Vistbacka

Nautin tästä blogauksesta. Jäi kuitenkin sellainen kutina, että tää suorastaan huutaa jatko-osaa, jossa eritellään käytännön vaihtoehtoja.

Mutta onhan se helvetin haastavaa, koska sitä improvisaatiota josta maailma rakentuu, ei voi pukea minkään ismin tai muunkaan dogmatisoidun käsitekartaston alle.

K Veikko

“demokratian keskiöön tulisi pian laittaa jotain muuta kuin yksittäisten ihmisten äänestyspäätökset ... meidän on käännettävä katseemme muualle”

Odotan innolla jatko-osaa, jossa hahmottelet mikä tuo uusi on ja mihin katseemme on suunnattava, löytääksemme sen.

Tällä tavalla otat itsellesi vallan kansakunnan suurena johdattajana ja johtajana. Kun visiosi on tarpeeksi hyvä, äänestäjät pian luovuttavat vallan sinun käsiisi vapaaehtoisesti; ja muutos on tapahtunut.

Poiminnat